Nesnelerin İnterneti nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT), kablolu veya kablosuz ağlar aracılığıyla bilgi işlem sistemleriyle iletişim kuran ve fiziksel dünyanın dijital olarak izlenmesine ve hatta kontrol edilmesine izin veren sensörler ve aktüatörlerle gömülü fiziksel nesneleri tanımlar.

IoT , dijital ve fiziksel dünyaları birbirine bağlamak için çeşitli teknolojiler kullanır . Fiziksel nesneler, sıcaklık veya hareket veya ortamdaki gerçekten herhangi bir değişiklik gibi şeyleri izleyebilen sensörler ve sensörlerden sinyal alan ve ardından bu değişikliklere yanıt olarak bir şeyler yapan aktüatörlerle gömülüdür. Sensörler ve aktüatörler, kablolu (örneğin, Ethernet) veya kablosuz (örneğin, WiFi, hücresel) ağlar aracılığıyla, bağlı nesnelerin ve makinelerin sağlığını ve eylemlerini izleyebilen veya yönetebilen bilgi işlem sistemleriyle iletişim kurar.

İzlenen fiziksel nesnelerin üretilmiş olması gerekmez; insanlar ve hayvanların yanı sıra doğadaki nesneleri de içerebilirler. Bazı kuruluşlar IoT'yi daha kapsamlı bir şekilde görse de, tanımımız, veri girişini öncelikle bir dokunmatik ekran aracılığıyla alan akıllı telefon uygulamaları veya diğer ağa bağlı bilgisayar yazılımları gibi, tüm gömülü sensörlerin yalnızca kasıtlı insan girdisi almak için kullanıldığı sistemleri hariç tutar. sensörler standart bir klavye ve fareden oluşur.

IoT'nin sağladığı sürekli bağlantı, veri ve analitikle birleştiğinde, şirketlere ürün ve hizmetleri yenilemenin yanı sıra operasyonların verimliliğini artırma konusunda yeni fırsatlar sunuyor. Nitekim IoT,  2010'lardan bu yana iş dünyasının ve ekonominin dijital dönüşümündeki en önemli trendlerden biri olarak ortaya çıktı .
 

  1. İnsan sağlığı. Sağlık ve sıhhati izleyen veya koruyan , diyabet gibi hastalıkların yönetilmesine yardımcı olan ve daha fazlasını yapan giyilebilir veya sindirilebilir cihazlar dahil olmak üzere cihazlar insan vücuduna takılabilir veya insan vücudunun içine yerleştirilebilir .
  2. Ev. Ev sahipleri, ev sesli asistanları, otomatik elektrikli süpürgeler veya güvenlik sistemleri gibi cihazları kurabilir .
  3. Perakende ortamları. Cihazlar , otomatik ödemeyi kolaylaştırmak, mağaza içi teklifleri genişletmek veya envanteri optimize etmeye yardımcı olmak için mağazalara , bankalara, restoranlara ve arenalara kurulabilir .
  4. ofisler.  Ofislerdeki IoT uygulamaları, binalar için enerji yönetimi veya güvenlik gerektirebilir .
  5. Standartlaştırılmış üretim ortamları. Üretim tesisleri , hastaneler veya çiftlikler dahil olmak üzere bu tür ortamlarda IoT uygulamaları genellikle işletme verimliliği kazanmayı veya ekipman kullanımını ve envanteri optimize etmeyi amaçlar.
  6. Özel üretim ortamları. Madencilik, inşaat veya petrol ve gaz arama ve üretimi gibi özelleştirilmiş ortamlarda, IoT uygulamaları kestirimci bakım  veya sağlık ve güvenlik çabalarında kullanılabilir .
  7. Araçlar. IoT , otomobiller ve kamyonlar , gemiler, uçaklar ve trenler için koşula dayalı bakım, kullanıma dayalı tasarım veya satış öncesi analitik konusunda yardımcı olabilir .
  8. şehirler IoT uygulamaları, uyarlanabilir trafik kontrolü, akıllı sayaçlar, çevresel izleme veya kaynakları yönetmek için kullanılabilir .
  9. Dıştan. Kentsel ortamlarda veya demiryolu rayları, otonom araçlar veya uçuş navigasyonu gibi diğer dış mekan ortamlarında, IoT uygulamaları gerçek zamanlı yönlendirme, bağlantılı navigasyon veya gönderi takibi içerebilir.